Založ si blog

Parkovanie v Bratislave

V Bratislave je problém s parkovaním. To je známy fakt. V poslednej dobe zaznievajú z rôznych miest návrhy ako ho vyriešiť. Ako tak ho vyriešilo Staré mesto, ktoré si zaviedlo svoju vlastnú parkovaciu politiku už pomerne dávno. Neurobili to však práve najšťastnejšie. Znevýhodnili totiž veľkú skupinu obyvateľov Bratislavy. Konkrétne všetkých, čo nebývajú v Starom meste. Podobnú parkovaciu politiku chcela zaviesť aj Petržalka, kde však nakoniec na nátlak verejnosti od tohto návrhu upustili. Je toto správna cesta? Má si každá mestská časť spoplatniť svoje parkovacie miesta? Ja zastávam názor, že nie. Dôvod je jednoduchý. Človek ako ja, ktorý celoročne býva v Bratislave, ktorý nedochádza každý deň do Bratislavy, ktorý má v Bratislave svojich priateľov a koníčky, by strávil v MHD väčšinu svojho života, alebo by musel byť milionár, aby mohol autom jazdiť po meste. Teraz si môžete povedať: „Frajer si chce len tak jazdiť po meste a pritom má k dispozícii MHD.“ Omyl. Čo dnes všetkým ľudom chýba? Každý chce byť všade rýchlo. A to je dôvod, prečo je MHD nevýhodná. Je skrátka pomalá. Dá sa v sobotu doobeda dostať z Rače do Dúbravky za 20 minút? Autom áno. MHD ani omylom. Toto je dôvod, prečo tak veľa ľudí jazdí autom. A to je čas.

Ak by teda každá mestská časť zaviedla svoju parkovaciu politiku pre svojich obyvateľov, tak v prípade, že by som chcel pozrieť za jeden deň pár kamarátov a rodinných príslušníkov by stálo veľmi veľa peňazí. A to je nefér ku mne ako obyvateľovi Bratislavy.

Riešenie je jednoduché. Bratislava by sa nemala v tomto prípade deliť. Práve naopak. Mala by byť jednotná a ťahať za jeden povraz. Môj návrh znie. Dajme značkám BA a BL výhodu v parkovaní po celom meste zadarmo. Ostatné značky by to mali, povedzme za 5€/hod. Môže sa to zdať nespravodlivé. Ale pre koho? Bratislavčania by mali kde parkovať pretože za týchto podmienok by určite toľko áut do Bratislavy neprichádzalo. Tým pádom by z toho prosperovala MHD, pretože by mala veľkú vyťaženosť, čo znamená viac peňazí za cestovné. Prosperovali by medzimestské vlaky a autobusy. Prosperovali by parkovacie domy, pretože tých pár áut, ktoré by do Bratislavy prichádzali by parkovali tam, pretože na ulici by to bolo drahšie. Boli by voľnejšie cesty. Proste pre mesto ako také by v tom boli samé pozitíva. Navyše za vybrané parkovné (za predpokladu, že by parkovné vyberalo mesto a nie nejaká súkromná firma) by sa mohli stavať a skvalitňovať ďalšie parkovacie miesta. Teraz môžete namietať, že a to majú tí úbohí mimobratislavčania chodiť vlakmi a autobusmi? Poprípade tí, čo bývajú v Bratislave v nájme majú kde parkovať? Odpoveď je opäť jednoduchá. Áno, majú využívať prímestskú dopravu. Odpoveď na druhú otázku znie: Tam kde majú autá zaregistrované.

 

Tento blog nie je nasmerovaný proti nikomu. Je len o tom, čo by pomohlo uľahčiť parkovanie v Bratislave.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2043x
Priemerná čítanosť článkov: 2043x

Autor blogu

Kategórie

Archív